Klooien met Vlan

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 24 Okt 2014

Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 02 Jul 2017, 18:17

Hoi, dit het scenario:

Ik zou graag op mijn zolder een digicorder en een vaste computer aansluiten op het internet.
Echter is er maar 1 Ethernet kabel naar die kabel.

Dus ik zou graag port 5 op de managed switch met VLAN direct willen doorgeven naar de modem zodat de digicorder werkt.
en de rest van de poorten op mijn gewoon netwerk zit.

Zouden deze instellingen juist zijn?

router:
Afbeelding

switch:
Afbeelding



Gelieve de suggesties om een Telenet HGW aan te schaffen achterwege te laten.

alvast bedankt!
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p9 Lite)
pc's:
-W10 (FX8350 / gtx 970)
-W10 Dell xps 13 9360

dupondje
Pro Member
Pro Member
Berichten: 328
Lid geworden op: 14 Sep 2006

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor dupondje » 02 Jul 2017, 18:57

Op je router zal je 1 poort (die naar de switch gaat) allesinds in 2 VLAN's moeten steken.
Vervolgens zal je die poort ook in beide VLAN's moeten steken op je switch.

Daarna kan je 1 van de andere poorten op VLAN2 steken (voor digibox), de rest op VLAN1.

Dus:
Op router bv Port 4 beide vlan's aanvinken => kabel naar boven => op poort 1 van de switch, en op die poort ook beide VLAN's aanzetten.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 24 Okt 2014

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 02 Jul 2017, 19:13

Hmm vreemd, ik kan maar 1 vlan gebruiken voor een port, geen twee
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p9 Lite)
pc's:
-W10 (FX8350 / gtx 970)
-W10 Dell xps 13 9360

FlashBlue
Moderator
Moderator
Berichten: 1614
Lid geworden op: 20 Jan 2006
Locatie: Gent

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor FlashBlue » 02 Jul 2017, 19:39

een poort kan dan ook maar 1 vlan als untagged hebben, wil je meerdere vlans over een enkele fysieke poort krijgen zal je een trunk moeten opzetten tussen je router en je switch waar je vlans tagged overgaan, en ze dan aan de kant van je switch untagged beschikbaar maken op 2 aparte fysieke poorten.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 24 Okt 2014

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 02 Jul 2017, 23:19

Hmm, ik denk dat mijn r7000 router te gelimiteerd is om dit te doen dan, alvast bedankt voor de nuttige informatie!
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p9 Lite)
pc's:
-W10 (FX8350 / gtx 970)
-W10 Dell xps 13 9360

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 690
Lid geworden op: 01 Jun 2006

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 10:17

Dit interesseert mij ook wel. Heb een Ubiquiti Edge switch met fritzbox router, telenet modem only en digicorder. De Digicorder zou in het gewone netwerk moeten komen en rechtstreeks een modemverbinding moeten krijgen. Kan er iemand tagged/untagged en de basis uitleggen, dan is het wellicht makkelijker om zelf toe te passen. Bedankt alvast!

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25924
Lid geworden op: 28 Okt 2003

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor r2504 » 03 Jul 2017, 10:33

liegebeestig schreef:De Digicorder zou in het gewone netwerk moeten komen
Dan steek je toch gewoon alles op één switch en heb je toch geen VLAN's nodig... of bedoelde je "NIET" in het gewone netwerk moeten komen ?

Persoonlijk heb ik twee VLAN's (heel wat meer maar om het simpel te houden)... een WAN waarin de Telenet modem-only zit en de decoders, alsook een LAN waarin m'n PC's zitten. M'n router (een Mikrotik) zit dan in beide VLAN's en doet de routing tussen beide... in theorie kan je dit ook doen door een Layer-3 switch al ben je met een echter router flexibeler.

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 690
Lid geworden op: 01 Jun 2006

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 10:37

De digicorder moet naar het schijnt zowel gewoon netwerk (voor films over het interne netwerk te streamen etc) als directe lijn met de modem-only krijgen.

Maar wat is verschil tussen tagged en untagged? En kun je 1 poort 2 VLANS geven op een managed switch?

ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5549
Lid geworden op: 28 Jan 2012

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor ITnetadmin » 03 Jul 2017, 11:16

Uiteraard.
Het idee van vlans is net dat je ze kan taggen en dan over 1 poort doorsturen, om op de volgende switch via de tags de pakketjes terug uit mekaar te halen.
En ja, de digicorder is een beetje een raar beestje tegenwoordig. Je hebt voor interactiviteit een IP nodig van de telenet dhcp server, maar om intern te kunnen streamen moet hij ook op jouw netwerk zitten.
Dit instellen vraagt iets meer dan gewoon een simpele vlan.

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 24 Okt 2014

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 03 Jul 2017, 12:10

Ondertussen een tweedehands mikrotik aangeschaft. Wel leuk zo klooien. :)
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p9 Lite)
pc's:
-W10 (FX8350 / gtx 970)
-W10 Dell xps 13 9360

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25924
Lid geworden op: 28 Okt 2003

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor r2504 » 03 Jul 2017, 12:46

liegebeestig schreef:Maar wat is verschil tussen tagged en untagged?
Tagged zijn packets die voorzien zijn van een VLAN id, untagged deze zonder VLAN id.

Je switch kan echter van een untagged packet (dat komt van bv. een aangesloten PC) een tagged packet maken door het poortje op de switch zo te configureren (probleem is dat ieder merk soms een andere benaming hiervoor gebruikt). De omgekeerde weg kan ook... verkeer uit de switch dat naar je PC gaat wordt dan terug untagged.
liegebeestig schreef:En kun je 1 poort 2 VLANS geven op een managed switch?
Inderdaad... zelfs meer dan 2... die noemt men meestal een trunk. Dit gebruik je meestal voor communicatie tussen switchen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een AP hebt met meerdere SSID's (die het dan vaak een aparte VLAN id geeft).

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 690
Lid geworden op: 01 Jun 2006

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 03 Jul 2017, 12:48

Dat is al duidelijker, dank je!!
Welke mikrotek ga je gebruiken?

Garpenlov
Pro Member
Pro Member
Berichten: 247
Lid geworden op: 24 Okt 2014

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Garpenlov » 03 Jul 2017, 15:04

liegebeestig schreef:Welke mikrotek ga je gebruiken?
Mikrotik CRS125-24G-1S-RM.

Veel te overkill voor wat ik effectief nodig heb, maar dan kan ik m'n router en 24 port switch weghalen en vervangen door 1 toestel
ISP: Telenet "Fluo Home" 200/15 3tb cap (Modem only)
Mobi: Orange: tempo giga (Huawei p9 Lite)
pc's:
-W10 (FX8350 / gtx 970)
-W10 Dell xps 13 9360

liegebeestig
Premium Member
Premium Member
Berichten: 690
Lid geworden op: 01 Jun 2006

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor liegebeestig » 13 Jul 2017, 22:00

Heeft een access Point als de UBNT uap Ac pro meerdere vlan mogelijkheid?

Robrecht
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 42
Lid geworden op: 01 Jul 2013
Locatie: Antwerpen

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor Robrecht » 14 Jul 2017, 07:01

Alle ubnt AP's hebben de mogelijkheid meerdere ssid's aan te maken op meerdere vlans

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 25924
Lid geworden op: 28 Okt 2003

Re: Klooien met Vlan

Berichtdoor r2504 » 14 Jul 2017, 07:41

Je kan er maximaal vier aanmaken... een andere optie is Radius-based-VLAN's en dan ben je eigenlijk onbeperkt (je hebt dan slechts één SSID maar je kan via je Radius je clients software matig in een VLAN stoppen).


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten